Sportfiske

Vad är sportfiske? Svaret beror nog på vem du frågar.
Sportfiske har lika många innebörder som det finns utövare. För dig som inte blivit bekant med sportfiske tidigare så behövs nog en förklaring av skillnaden mellan yrkesfiske och sportfiske. Yrkesfiske är, som det låter, ett fiske som någon har som sin födkrok, d.v.s. att en fiskare måste ha en yrkesfiskelicens. En fritidsfiskare däremot fiskar för sitt höga nöjes skull eller för husbehov men har rätt att sälja sin fångst under förutsättning att det inte sker fiske under yrkesmässiga former. Yrkesfisket lämnas med detta därhän.

Sverige är unikt med sin allemansrätt som ger alla möjlighet att vistas fritt i skog och mark men däremot är det inte tillåtet att fiska i insjöar hur som helst. Du måste alltid fråga markägaren om lov för att få fiska i insjöar men ofta ingår sjöarna i ett sportfiskeområde. Det finns regler för hur du får fiska. Innan du börjar fiska måste du ta reda på hur och vart du får fiska. Fiskekort måste lösas och där du köper fiskekort får du även information om hur fisket får bedrivas och med vilka redskap, hur många redskap och vilken typ av fisk du får fånga och storlek.

Genom att följa de regler som finns hjälper du till att vårda fiskevattnen genom att släppa tillbaka de fiskar som inte har rätt storlek eller är lovlig. Fiskereglerna styr vilka tider då fiske får bedrivas för att skydda fiskarnas lek. De kan även begränsa antalet redskap, vilka redskap som får användas och vilket bete du som sportfiskare får använda. I dag har de flesta fiskevårdsområdena egna hemsidor där du kan läsa allt som gäller för de sjöar som ingår inom ansvarsområdet. Fisketillsyningspersoner sköter fisketillsynen åt uppdragsgivare med enskilt vatten. De har fått utbildning och tillstånd via länsstyrelsen i det län där fisket bedrivs, att kontrollera fisket åt sina uppdragsgivare. Uppdragsgivarna kan vara fiskeklubbar, markägare, fiskevårdsområden etc.

Vanligt insjöfiske skiljer sig från kustfiske och de stora insjöarna men även älv- och fjällfisket har sina egna regler.
Vid kustfiske och de fem stora insjöarna som Vättern, Vänern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön får man fiska med handredskap utan fiskekort men det är fortfarande förenat med regler. Du får fiska med olika typer av handredskap och med lina med max 10 krokar men det är inte tillåtet med trollingfiske från båt. Däremot får du trollingfiska längs hela kustbandet på allmänt vatten. För att vara på den säkra sidan om vad som gäller, kontrollera på websidan ”Svenska fiskeregler” eller vänd dig till länsstyrelsen för mer information. Kom ihåg att det är du, som sportfiskare, som är skyldig att hålla dig informerad om vilka regler som gäller. I dag kan du köpa fiskekort direkt via webben eller via sms.

Att fiska i fjällen är en upplevelse på många plan, naturupplevelsen såväl som njutningen av en nystekt röding. För fiske i fjällvatten måste du kontakta länsstyrelsen då de ansvarar för förvaltning och information. Fiskekort och kartor brukar finnas hos utsedda lokala försäljningsställen. För fiske av lax och havsöring finns information hos Östersjölaxälvar i samverkan.

Vad kan vara mer avslappnande än att titta på ett flöte som guppar på en spegelblank sommarsjö eller pimpla på en vinteris? Lika säkert som att sportfiske är en skön avkoppling, lika osäkert är det att åka hem med fångst.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *